06 - 510 995 04 info@koreanica.nl
Logo Koreanica

De Koreaanse keuken

De Koreaanse keuken

De Koreaanse keuken is gezond door het gebruik van veel verse ingrediënten. Het is een gevarieerde en pure keuken. Hierbij mag sesam, sesamolie, sojasaus, knoflook, chili en lente-ui zeker niet in de gerechten ontbreken. Bekende Koreaanse gerechten zijn Korean Grill, Bibimbap en Kimchi.

Koreanen houden van pittig. Bijzonder aan de Koreaanse maaltijd is het grote aantal bijgerechten, banchan. Minimaal zijn er 3 bijgerechten, maar – afhankelijk van de gelegenheid – kan dit aantal flink oplopen tot een tafel vol. Korean style betekent dat alles tegelijkertijd op tafel wordt geserveerd.

Kimchi

김치

Kimchi is meestal gemaakt van Chinese kool of rettich, maar het kan ook bestaan uit andere soorten groenten. De bereiding is altijd met gember, knoflook, lente-ui, vissaus en chili.

Korean grill

고기구이

Koreanen gebruiken de Korean BBQ of grill bij bijzondere gelegenheden. Het lijkt een beetje op gourmetten. Op de tafelgrill bereid je je eigen vlees, diverse groenten en, naar wens, halalvlees, vis of vega. Doordat je zélf je maaltijd samenstelt, bepaal je ook helemaal je eigen smaak, van mild tot zeer pittig. En omdat de Koreaanse keuken elk zintuig wil prikkelen, eet je de gerechten vaak met je vingers of met eetstokjes. Zo proef je, zie je en voel je bewust wat je eet.

Bibimbap

비빔밥

Bibimbap is rijst bedekt met diverse groente, vlees, vis of tempé en altijd een ei. Het is vergelijkbaar met poké bowl, maar dan bereid in een authentieke Koreaanse dolsot, een graniet stenen kom die de warmte goed vasthoudt.

Bulgogi

불고기

Bulgogi is dungesneden entrecote in een milde smaakvolle sesam-soja marinade. Bulgogi, dat letterlijk vertaald ‘vuurvlees’ betekent, is een van Korea’s populairste rundvleesgerechten.

Kimbap

김밥

Kimbap of Gimbap betekent letterlijk ‘zeewierrijst’. Deze populaire Koreaanse snack bestaat uit gekookte rijst die met verschillende andere ingrediënten vellen zeewier wordt gerold. Het is een soort sushi, maar dan iets groter en met meer vulling.

Kalbi

갈비

Kalbi of Galbi zijn gemarineerde short ribs van rund. Het woord Kalbi betekent dan ook letterlijk ‘rib’. De marinade kan zowel mild als pittig zijn.

Kimchi Jeon

김치전

Kimchi Jeon, is een gebakken koekje dat  gemaakt wordt van gesneden kimchi en zoeteaardappel. Het is een variant van de Kimchi-buchimgae, of Koreaanse pannenkoek.

Japchae

잡채

Glasnoodles met diverse groentes. De glasnoodles zijn gemaakt van zoete aardappel en is uitstekend geschikt voor vegetariërs.

Soep

수프

Soep, zoals vissoep en kimchisoep, maakt regelmatig onderdeel uit van een Koreaanse maaltijd.

Soju

소주

Soju is het populaire traditionele Koreaanse drankje wat niet mag ontbreken bij Koreaanse gerechten. 
Op soju.nl kun je soju in verschillende smaken verkrijgen.